Algemene tips

Website maken

Hoe bouwt u een goede website?

Vele klanten vragen ons hoe ze best de ontwikkeling van hun website aanpakken. Meestal is het zo dat deze personen weinig tot geen ervaring hebben in de computer/internetwereld en bang zijn om deze stap te zetten.

Volgens ons is het gewoon een kwestie van enkele tips en trucs te kennen (en veel geduld te hebben...) bij het ontwikkelen van uw website. Het Internet is hét informatiemedium bij uitstek om te leren over dit onderwerp, maak ook voldoende tijd vrij om te leren van anderen!

Hieronder volgen enkele tips om over na te denken bij het ontwerp van uw site:

 1. Kies een gepast kleurenschema

  Het allereerste dat u moet doen, is beslissen in welke kleuren uw website moet worden afgebeeld. Zoek een gepast kleurenschema uit, met twee of drie kleuren, en blijf bij deze kleuren. Inconsistentie op gebied van kleuren zorgt ervoor dat uw website er wanordelijk uitziet.

  Kies ook kleuren die een beetje bij elkaar passen. Een andere mogelijkheid is om de kleuren te gebruiken die reeds aanwezig zijn in uw bedrijfslogo. Bekende merken zoals bijvoorbeeld Coca Cola en Ford gebruiken deze techniek.

  De beste leerschool is verschillende sites te bezoeken, en te gaan kijken hoe zij hun kleurenschema toepassen. Hieronder vindt u een lijst van de 5 meest gebruikte kleurenschema's:

  • Rood, geel and wit
  • Blauw en wit
  • Rood, grijs en wit
  • Blauw, oranje en wit
  • Geel, grijs en wit

 2. Browsercompatibiliteit

  Een ander belangrijk aspect van webdesign is het browser-onafhankelijk maken van uw site. Wat we daarmee bedoelen is dat uw website er (ongeveer) hetzelfde moet uitziet in Internet Explorer, Netscape Navigator en Opera (om de grootste drie te noemen). U zou dit altijd moeten testen.

  Een gevolg van deze aanpak is wel dat u niet alle toeters en bellen van een bepaalde browser kunt gebruiken, maar moet kiezen voor het "minste kwaad". Browserspecifieke "tags" zijn dan ook uit den boze.

 3. Gebruik een intuïtief, gemakkelijk te gebruiken navigatiesysteem

  Zorg er altijd voor dat de bezoeker van uw website niet verloren loopt! Daarmee wordt bedoeld dat u op voorhand een degelijk navigatiesysteem moet opstellen. De meeste sites gebruiken een navigatiesysteem aan de linkerkant, of eventueel bovenaan, of beide.

  Denk goed na over de links die u aan de gebruiker wil laten zien (bv. Homepage, Contacteer ons, onze producten,...) en zorg ervoor dat deze altijd te zien zijn. Als (slecht) voorbeeld nemen we http://www.isonsw.com.au. Na enkele momenten vertoeven op deze website zult u het met ons eens zijn dat deze site een slecht navigatiesysteem heeft: u loopt totaal verloren! Vergelijk maar eens met amazon.com eens... Juist, u weet steeds waar u zich bevindt!

 4. Maak gebruik van "Cascading Style Sheets"

  CSS biedt u de mogelijkheid om (zoals bijvoorbeeld in Word) een aantal stijlen te definiëren. Het is vrij eenvoudig in gebruik als u het juiste tooltje gebruikt. Er zijn talloze (gratis) tooltjes te vinden op het Internet die u in staat stellen om mooie stylesheets te creëren voor uw site. Maak in uw CSS ook gebruik van uw kleurenschema!

 5. Afbeeldingen en knoppen

  Bent u zelf geen artiest? Geen paniek! Er staan op het Internet talloze gratis afbeeldingen en knoppen die uw site aantrekkelijker maken voor uw bezoekers. Want, zeg nu zelf, wat is er saaier dan een website met enkel tekst? Ga bijvoorbeeld naar www.google.be en zoek daar op "free buttons" of "free images".

 6. Aanpassen van uw pagina's

  U hebt een basislay-out voor uw website opgesteld. Wat nu? Wij raden een aantal pakketten aan voor de creatie/aanpassing van uw website. De belangrijkste zijn Frontpage van Microsoft en Dreamweaver van Macromedia. Deze pakketten stellen u in staat om zelf uw website te maken, zonder de taal van het Internet (HTML of Hypertext Markup Language) onder de knie te hebben.

  @iPower biedt ook de mogelijkheid om deze pakketten te gebruiken om uw bestanden onmiddellijk te uploaden naar uw hostingaccount. Er zijn natuurlijk ook talloze gratis pakketjes te vinden op het internet om websites te maken. Een bekend adres voor allerhande tooltjes is bijvoorbeeld http://www.tucows.be

  Als u echt HTML wil leren, dan kunt u natuurlijk op het Internet beroep doen om gratis tutorials te raadplegen en het op uw eigen tempo te leren; alternatief is de aankoop van een goed boek over het onderwerp!

 7. Maak gebruik van leuke extra's

  Javascript, Flash, tellers (zoals deze van Nedstat en Belstat bijvoorbeeld), formulieren, gastenboeken... zorgen er voor dat uw site interessanter wordt voor uw bezoekers. Experimenteer gerust met deze extra's, maar maak het ook niet te bont.

  Let er tevens op dat uw website niet te "zwaar" wordt. Daarmee bedoelen we dat de bezoeker van uw site geen zin heeft om lang te wachten, en deze zullen dan ook vlug naar elders surfen als het in hun ogen te lang duurt voordat uw pagina wordt geladen!

 8. Organiseer uw website

  Zorg er steeds voor dat u het overzicht bewaart op uw werk. Gebruik steeds logische namen voor uw pagina's (bv. products.html voor de pagina waar u uw producten op gaat presenteren) en zorg voor een logische structuur (bv. alle afbeeldingen in een /images subfolder, javascripts in een /script folder, enz.). Uw homepage heeft steeds als naam Default.htm of Index.html.